Home Familie Când un om este furios, iată cum trebuie să procedezi

Când un om este furios, iată cum trebuie să procedezi

0
Este foarte simplu să devii contrariat și provocat atunci când te confrunți cu o persoană mânioasă în cea mai mare parte a timpului

De câte ori ai avut de-a face anul trecut cu cineva plin de furie, care se manifesta în fața ta?

Poate vreun client nervos pe viață sau vreun coleg care are anumite probleme acasă. Sau poate chiar cineva din familie nu reușește să se abțină iar faptul că mereu ai acceptat și ai fost înțelegător face ca lucrurile să fie și mai complicate. Și simți că toate se sparg în capul tău efectiv.

Este foarte simplu să devii contrariat și provocat atunci când te confrunți cu o persoană mânioasă în cea mai mare parte a timpului pe care o aveți de petrecut împreună. Și dacă nu știi cum să răspunzi, poți face ca situația să fie și mai dificilă.

In acest articol vom descoperi câteva strategii pe care le poți folosi pentru a face față discuțiilor cu persoane mânioase.

  • Întreabă te dacă această furie pe care o simte celălalt este justificată

Uneori există motive serioase pentru a fi supărați și este înțelept ca să considerăm ca fiind importante sentimentele celorlalți și în acest sens. Ar trebui să te întrebi de ce această persoană este supărată nervoasă, ce rol ai jucat în această schemă, și dacă este ceva ce ai putea să faci pentru a rezolva situatia. În același timp există persoane care au o problemă justificată, dar care pare că se exprimă în mod nejustificat. Dacă situația se poate rezolva pe moment, caută o soluție cat mai grabnică și pune-o in aplicare într-un mod calm și cu speranța că cel ofensat își va potoli indignarea.

  • Rămâi calm cel puțin la suprafață

Una dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face când cineva este furios sau căruia i-am greșit este să rămânem calmi. Adică să evităm țipatul, înjuratul, sau ridicarea vocii. Este posibil să nu ne simțim nici noi prea calmi în acea situație, să nu ne dorim altceva decât să răspundem pe măsură, dar ne putem comporta ca și cum ne-am stapani si suntem linistiti. Și, într-un final, vom deveni astfel. Prin a vorbi încet și direct, menținând vocea calmă și liniștită este foarte puțin probabil să exacerbam evenimentul. Oamenii obișnuiesc să spună celuilalt să se calmeze și să își coboare tonul, așa că, în loc să ne așteptăm de la celălalt să își reducă decibelii și furia din glas, putem începe să facem noi acest lucru, iar apoi să încurajăm și pe celălalt să ne urmeze.

  • Evită afirmațiile referitoare la caracterul și slăbiciunile celuilalt

O metodă foarte eficientă și testată de a face o situație și mai complicată este să ataci caracterul celelalte persoane. Odată cu jignirile sau chiar cu reproșurile ce includ “întotdeauna” și “niciodată”. În loc să spui “tu întotdeauna țipi la mine când ești supărat”, spune “te rog să nu țipi la mine”. În loc să spui “ești atât de nerăbdător”, spune “ai putea te rog să fii mai răbdător cu mine?”. Aceste fraze pot avea diferențe subtile. Dar dacă nu vrei ca persoana să se simtă atacată, trebuie neapărat să folosești fraze care duc spre calmare și nu spre agravarea discuției.

Este foarte probabil ca să ai dreptate iar persoana să fie cu adevărat lipsita de răbdare sau orice alte reproș pe care îl încerci atunci când acesta se exprimă în mod nepotrivit. Totuși, în mijlocul unei discuții aprinse este cel mai nepotrivit moment pentru a comunica și rezolva aceste subiecte.

  • Încearcă să-ți dai seama atunci când să te oprești

În orice interacțiune cu o persoană manioasa poate apărea un moment în care este evident că va trebui să te oprești din orice initiativa si dorinta de rezolvare. Sunt numeroase motive pentru care este bine să faci acest lucru: pentru siguranța ta, în primul rând, dar cel mai frecvent se întâlnește situația în care lucrurile au luat o întorsătură atât de ciudată încât este foarte puțin probabil ca ceva să se rezolve în acel moment. Persoana poate fi atât de supărată încât o conversație sănătoasă, rezonabilă, pur și simplu nu poate avea loc atunci. Este cel mai bine să spui “hai să vorbim mai târziu, eventual când ne vom calma putin”, iar apoi să pleci mai departe fără să mai insiști în vreun sens sau altul. Sau dacă este vorba despre cineva străin pur și simplu să spui “îmi pare rău pentru că te-am deranjat și ți-am făcut vreun rău” iar apoi să pleci mai departe.

  • Rămâi în siguranță

În cele din urmă, este bine ca atunci când ai de-a face cu o persoană mânioasă să te menții în siguranță! Oamenii pot fi furioși fără să fie și agresivi în mod fizic. O persoana mai mereu supărată și furioasă nu este neapărat o persoană violentă. În același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că in anumite discuții, unele persoane pot fi slabe la un moment dat și să se ajungă la contacte fizice dureroase, nedorite.

Dacă nu te simți în siguranță pur și simplu pleacă din calea celui persoane. Dacă totuși trebuie neapărat să interacționezi cu cineva care reprezintă o amenințare pentru tine, asigură-te că nu ești singur și intră în acea discuție sau situație, împreună cu un plan sau o idee despre ce ai putea face atunci când este cazul să pleci.

 

Exit mobile version