More

  Cum minimizezi necazurile și maximizezi dragostea dintre frați

  La maturitate, relațiile dintre frați pot fi apropiate și iubitoare dar și îndepărtate sau tulburătoare. Problemele dintre frați la maturitate pot lua multe forme, cu rivalități și resentimente purtate încă din copilărie.

  Sunt cazuri în care mezinul familiei este înstrăinat de ani buni de fratele mai mare, pentru că simte că este mereu judecat și tratat cu superioritate, că este mereu comparat, el ieșind mereu în pierdere. Chiar dacă sunt situații în care ar avea nevoie de susținerea fratelui mai mare, cel mic păstrează distanța pentru că nu își poate imagina o discuție bună.

  Alte cazuri sunt cele în care sora mai mică limitează contactul cu frații mai mari pentru că simte că regresează la starea din copilărie de câte ori se întâlnesc. Tachinările frecvente nu s-au oprit în copilărie, ci continuă și în prezent, ceea ce o face pe sora cea mică să simtă că se întoarce în copilăria nu tocmai fericită.

  Într-adevăr, există unele relații dintre rude care sunt dincolo de reparații. Uneori trebuie să existe distanță – temporar sau permanentă – între frații care nu pot fi de acord sau când unul sau celălalt este abuziv și nemotivat pentru a se schimba.

  Totuși, alte relații între frați sunt – sau ar putea fi – iubitoare și care oferă sprijin.

  Cum minimizezi necazurile și maximizezi dragostea cu frații tăi?

  Uită de vechile roluri și tipare ale copilăriei

  Lucrurile s-au schimbat de atunci. Fiind cel mai în vârstă nu îți dă dreptul să fii autoritar, critic sau prescriptiv cu frații mai mici. Fiind cel mai mic nu înseamnă că este în regulă să te eschivezi de la responsabilități. Sunteți toți adulți și există momente în care trebuie să vă uniți cu iubire, angajament și maturitate pentru a face față problemelor serioase de familie.

  Aceste crize familiale sunt principala cauză pentru certurile despre cine, ce face sau cine nu își asumă responsabilitatea, care este mai îndreptățit, cine oferă mai multă susținere, cine este cel mai puțin responsabil. În multe dintre aceste scenarii subtextul din spatele dramei familiale rămâne la fel ca în primii ani: cineva a fost iubit cel mai mult, cineva s-a simțit lăsat pe din-afară, cineva a făcut multe fără să primească apreciere, cineva a fost lăudat pentru simplul fapt că este.

  Provocarea constă în a găsi o cale emoțională de a trece peste vechile răni către o nouă înțelegere:

  • că toți gestionăm crizele și supărările în propriile noastre feluri
  • că fiecare face tot ceea ce poate la momentul respectiv, chiar dacă este incredibil de inadecvat față de ceilalți
  • că oricine vrea să se simtă prețuit

  Să îți abordezi frații, atât în perioadele de calm, cât și în situațiile tensionate, cu dragoste și înțelegere poate ajuta la vindecarea unora dintre aceste răni vechi.

  Fii primul care ia legătura

  Acest lucru poate însemna să fii primul care își cere scuze, chiar dacă simți că fratele tău ar trebui să fie cel care să-și ceară scuze înaintea ta. Poate însemna să fii primul care spune: „mi-ar plăcea să fim mai aproape”.

  Nu putem avea controlul asupra momentului când un frate ne va contacta sau dacă își va schimba comportamentul. Așadar, mai degrabă decât să aștepți până când se schimbă, încearcă să inițiezi schimbarea în felul tău și în timpul tău.

  Acest lucru poate însemna:
  • să reacționezi la vechile tipare de comportament într-un mod nou, cum ar fi refuzul de a reacționa cu violență la tachinare
  • revizuirea și reîncadrarea argumentelor vechi care nu duc la altceva decât la suferință
  • să apelezi la un armistițiu
  • să treci peste vechile suferințe
  • exprimarea unei nevoi de apropiere și conexiune
  • trecerea cu vederea a trăsăturii fraților care a dus, în trecut, la certuri și sentimente rănite
  • să îți susții punctul de vedere
  • să râdeți împreună la poveștile din copilăria ta
  • să îți schimbi modul de a fi când ești cu familia

  Concluzia este că, pentru a schimba dinamica relației cu frații tăi, uneori trebuie să fii primul care vorbește, care ia legătura și își exprimă dorința de a construi o nouă apropiere.

  Respectați-vă reciproc diferențele

  Chiar dacă ați crescut în aceeași familie, este posibil ca tu și frații tăi să fiți oameni foarte diferiți.

  Este posibil să aveți perspective destul de diferite ale acelor ani ai copilăriei. În loc să vă certați despre cine are dreptate, este important să înțelegem că fiecare are dreptate în felul lui. Fiecare are experiențe diferite și interpretează în felul lui diversele situații – fie că este vorba de relațiile cu părinții și cu ceilalți membri ai familiei, experiențe din școală sau în trecerea adolescenței.

  Tu și frații tăi puteți avea moduri diferite de a vedea lumea, de a relaționa cu ceilalți, de a gestiona bani sau de a crește copii. În loc să judeci, imaginează-ți viața așa cum au văzut-o și au experimentat-o ei și găsește modalități să îi admiri, indiferent de ce provocări este posibil să aibă.

  Respectarea reciprocă a diferențelor în ceea ce privește experiența și perspectiva poate duce mai rapid la crearea legăturilor mai puternice cu frații.

  Îmbrățișați felurile în care sunteți asemănători

  Chiar dacă voi și frații voștri duceți vieți complet diferite, dacă sunteți conștienți de trăsăturile, opiniile și gusturile pe care le aveți în comun, vă puteți dezvolta într-un mod pozitiv timpul petrecut împreună. Pot fi mâncarea preferată, povești vechi și glume de familie, valori și credințe comune.

  Apreciați cea mai lungă relație din viața voastră

  În timp ce o căsătorie puternică și plină de iubire este o binecuvântare și o bucurie deosebită în viața cuiva, iar dragostea pentru copil îi schimbă viața cu adevărat, cele mai lungi relații pe care este probabil să le aveți în viață vor fi cele cu frații.

  Această relație poate avea perioade dificile – atunci când nu sunteți de acord cu deciziile importante ale familiei, vă enervați reciproc sau veți avea un frate reticent în a face schimbări pe care le considerați importante pentru a vă îmbunătății viața.

  Aceste relații pot fi sau nu cele mai fericite sau cele mai intime din viața ta. Dar, cu grijă, cu dragoste și respect, pot fi minunate!

  Un frate sau o soră știe, spre deosebire de oricine altcineva, exact cum a fost viața ta în anii formatori. Frații împărtășesc o istorie care datează de zeci de ani povestea de viață pe care ai construit-o cu soțul/soția și cu proprii copii. Cu toate că relațiile dintre frați s-ar putea să devină mai puțin intense cu timpul și distanța, există totuși acel minunat sentiment de a te ridica de unde ai plecat, un sentiment de siguranță, o camaraderie unică atunci când te-ai reunit. Pot exista acele momente, care amintesc de copilărie, cu emoții mari și tachinări.

  Cu toate acestea, cu adevărat de neprețuit sunt momentele de înțelegere reciprocă, de sărbătorire a reușitelor fiecăruia de-a lungul vieții.

  Avatar
  Sanatos
  Pasionat de un stil de viata sanatos, pozitivism, voie buna si articole pline cu motivatie

  Se citeste acum

  Din aceeasi categorie