More

  De la șamanism la neuro chirurgie

  Este de la sine înțeles importanța sănătății, acest fapt stârnește atât curiozitatea animală cât și cea umană. Prin urmare strămoșii noștri, începând încă de acum 6 milioane de ani, acordau o importantă rănilor cât și a manifestărilor anormale ale corpului. Datorită cunoștințelor limitate despre anatomie, majoritatea practicilor medicale se rezumau la:

  1. Utilizarea ierburilor (inhalare, in urma arderii, unguent, în urma pisării acestora etc.)
  2. Geofagia (utilizarea diferitelor tipuri de sol în scopuri medicinale… îngurgitare, opirirea hemoragiilor sau copci)
  3. Trepanații (metodă utilizată de triburile preistorice de perforare a cutiilor craniene).

  Medicina, în forma cunoscută noua astăzi, s-a desprins treptat de metodele tipice șamanice (preistorice) odată cu antichitatea. Totuși implicarea mistică rămăsese adânc prezentă în aceste practici.

  Primii pași spre dezvoltarea și cunoasterea modului de a precepe și a diagnostica o neregulă în ceea ce privește funcționalitatea corpului uman o reprezintă disecția, această piatra de fundație pentru înțelegerea funcționalității și a anatomiei corpului uman.

  Principalele metode de vindecare practicate în antichitate sunt intrigante din perspectiva actuală. Prelevarea de sânge sau hemoragia controlată, folosită în scopul vindecării hiper tensiunii, apoplexiei sau a febrei. Lobotomia pentru tratarea depresiei și a schizofreniei.

  Perioada medievală, pentru medicină, s-a caracterizat printr-o perioadă sumbră datorată principiilor si ideiilor specifice perioadei, aceste caracteristici fiind implementate si susținute de diferiți factori externi, dar nu numai. Spre exemplu conceptul de imaterialitate (sufletul) era pricinuit asemeni materialului (corpul) cu diferite vulnerabilități.
  Influența religiei și a doctrinelor religioase și-a lăsat o amprentă vizibilă asupra practicilor medicale din antichitate, din punct de vedere istoric s-a realizat o regresare față de perioada antică.

  Practici medievale de tratament:

  • Sfântul Fiacre- utilizarea fierului încins pentru înlăturarea hemoroizilor
  • Astrologia – astrologii erau o clasă socială respectată fiind chiar considerați magicieni, aceștia dând diagnostice și tratamente în funcție de mișcarea corpurilor cerești
  • Sângele negru – în evul mediu sângele era considerat principalul motiv pentru mai toate bolile, de aceea tratamentul cu lipitori și perforarea anumitor artere sau vene principale era o practică comună pentru înlăturarea sângelui „rău”.

  Medicina modernă

  Unul dintre cei mai însemnați savanți englezi ai medicinei este Edward Jenner, părintele și fondatorul imunologiei, acesta între anii 1795 și 1797 a reușit să creeze primul vaccin împotriva variolei.

  Avatar
  daniel
  Pasionat de un stil de viata sanatos, pozitivism, voie buna si articole pline cu motivatie

  Se citeste acum

  Din aceeasi categorie