More

  Despre infidelitate – ce este și cum depășim momentul

  Ce este considerat infidelitate?

  Ce constituie de fapt infidelitate? Linia dintre flirtul nevinovat, jucăuș și trădarea absolută este elastică. Unii oameni susțin că încrederea în altcineva decât partenerul tău poate însemna trădare. Chiar și un interes prea mare față de postările unei alte persoane în rețeaua de socializare poate reprezenta o încălcare a încrederii. Totuși, alții cred că chatul (online sau altfel) abordează o problemă. Dar dacă nu a fost implicat „sex”, care este problema? Sondajele arată că infidelitatea „emoțională” tinde să fie mai tulburătoare pentru femei, în timp ce bărbații consideră interacțiunea sexuală ca o duplicitate mai profundă.

  Dar realitatea este că orice activitate care se desfășoară fără cunoștința unui partener poate duce la probleme pe parcurs.

  De ce înșeală oamenii în relații?

  Infidelitatea este încălcarea unei promisiuni de a rămâne credincios unui partener sexual, indiferent dacă această promisiune a fost făcută ca parte a jurământului de căsătorie sau a unor acorduri pronunțate în mod privat între iubiți. Oricât de neconceput ar fi noțiunea de rupere a unor astfel de legături la momentul respectiv, infidelitatea este departe de a fi rară. Și atunci când se întâmplă, ridică întrebări dificile: Ar trebui să rămâi? Se poate reconstitui încrederea? Sau nu există altă opțiune decât să împachetezi și să mergi mai departe?

  Bărbații au fost întotdeauna mai predispuși decât femeile să înșele sau cel puțin să raporteze că au făcut acest lucru în sondaje, dar cercetătorii au observat o schimbare în ultimii ani. În general, conform Studiului Social General 2010-2016, realizat de Consiliul Național de Cercetare a Opiniei al Universității din Chicago, 16 la sută dintre adulți – aproximativ 20 la sută dintre bărbați și 13 la sută dintre femei – raportează că au întreținut relații sexuale cu altcineva decât soțul lor în timpul căsătoriei. Dar, în rândul adulților sub 30 de ani care sunt sau au fost căsătoriți, 11 la sută dintre femei declară că au comis infidelitate, spre deosebire de 10 la sută dintre bărbați.

  Pentru adulter, infidelitatea poate fi captivantă și seducătoare, conferind sentimente de reînnoire, întinerire și bucurie. Infidelitatea este o trădare, dar nu este neapărat sfârșitul iubirii. Totuși, partenerul care este trădat poate simți confuzie, furie, îndoială, durere și mâhnire adâncă. Relațiile necesită o muncă continuă, dar pentru un cuplu care se confruntă cu consecințele dintr-o aventură, provocarea se poate simți insurmontabilă.

  Infidelitatea reprezintă o provocare pentru valorile personale ale persoanelor, precum și pentru relațiile lor. Aproximativ 90 la sută din cei 3.400 de participanți la un sondaj recent au raportat că consideră infidelitatea ca fiind inacceptabilă. Și totuși, atât bărbații, cât și femeile continuă să trișeze și să fie prinși. Un factor esențial care determină dacă o relație poate supraviețui infidelității este dacă relația extraconjugală a fost sau nu sexuală sau a inclus și atașament emoțional.

  Conform unui sondaj, 44 la sută dintre bărbații care au raportat că au făcut sex extramarital au spus că este vorba, de fapt, doar despre sex și că au o implicare emoțională mică sau deloc cu partenerul extramarital. Doar 11 la sută dintre femei au raportat la fel.

  Relațiile pot supraviețui infidelității?

  Descoperirea că partenerul tău te-a înșelat poate fi devastatoare. În timp ce face față dezvăluirii că partenerul a fost infidel, victima infidelității trebuie să răspundă la o întrebare dificilă: „Ar trebui să rămân sau să plec?”

  Cum putem decide dacă să încheiem sau să continuăm o relație cu un adulter? Ce factori ar fi integrali în decizia ta?

  Psihologii au descoperit că decizia de a rămâne sau de a pleca a fost descrisă cel mai bine ca o secvență de procese. Percepția voluntarilor asupra aprobării membrilor rețelei de socializare a influențat atribuirea lor de vină, ceea ce la rândul său a influențat măsura în care și-au iertat partenerul, ceea ce a dus la decizia de a rămâne sau de a pleca. Așadar, persoanele ai căror prieteni și familie au crezut că ar trebui să își părăsească partenerul au avut mai multe probabilități de a acuza partenerul pentru transgresiune, au fost mai puțin susceptibile să ierte partenerul și mai puțin probabil să rămână cu partenerul după infidelitate. Procesul a fost inversat în rândul voluntarilor ale căror rețele sociale au preferat să rămână în relație.

  Desigur, niciun studiu nu ne poate spune exact cum am răspunde la descoperirea că partenerul nostru este un adulter: circumstanțele fiecăruia sunt diferite. De asemenea, este dificil să dezlegăm opiniile rețelei noastre sociale de ale noastre: este probabil să fim integrați în relațiile sociale cu oameni ale căror opinii se potrivesc cu ale noastre. Și, după cum subliniază mai mulți cercetători, procesul de luare a deciziilor este probabil să fie mai nuanțat în rândul persoanelor mai în vârstă, care ar putea fi nevoite să ia în considerare finanțele, copiii și regimul de viață atunci când se gândesc dacă să rămână în relație cu un adulter.

  Aceste studii relevă faptul că atunci când viețile noastre sunt afectate în mod negativ de acțiunile altora, modul în care ne simțim și ne comportăm poate fi influențat în continuare de atitudinile celorlalți – în special, de prietenii și familia noastră. Dacă descoperiți vreodată infidelitatea unui partener, poate doriți să reflectați asupra modului în care sfaturile altora vă pot face să nu răspundeți cum credeți și simțiți că este cel mai bine.

  Avatar
  Sanatos
  Pasionat de un stil de viata sanatos, pozitivism, voie buna si articole pline cu motivatie

  Se citeste acum

  Din aceeasi categorie